1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Земетресение с магнитуд 4,8 по скалата на Рихтер край Каварна

Земетресение с магнитуд 4,8 по скалата на Рихтер край Каварна

Епицентърът на труса е бил под дъното на Черно море на дълбочина 2 км

Земетресение с магнитуд 4,8 по скалата на Рихтер беше регистрирано снощи в 20.58 часа на 21 км източно от Каварна в акваторията на Черно море. Епицентърът на труса е бил под дъното на морето на дълбочина 2 км, съобщава Средиземноморският сеизмологичен център.

Това е вторият трус за последното денонощие в Черно море. В неделя в 22:11 ч. беше регистрирано земетресение с магнитуд 2,6 по Рихтер, чийто епицентър беше на 45 км югоизточно от Варна и на 30 км източно от Бяла. Земетресение с магнитуд 4,7 беше регистрирано в събота на територията на Централна Румъния.

Този район от Черноморието е известен със земетресения и в близкото минало. В началото на века в района са станали няколко силни труса с магнитуд до 7 степен по скалата на Рихтер.

На 31 март 1901 година в този район с приблизително същия епицентър стават две много силни земетресения съответно с магнитуд 7,2 и 7,1 по скалата на Рихтер. В крайбрежните села на Северното Черноморие има разрушения, нанесени са сериозни материални щети. Тогава трусът е придружен от силно бучене и е предизвикал значителни разрушения по брега между Балчик и Шабла. Трусът е съпроводен с активизиране на свлачища, каменопади, пропадания на почвата. Пропуква се и единият от седемте френски фара, строени по нашето Черноморие през 1856-1866 г. Налага се да бъде съборен и да бъде построен нов.

В Шабленското огнище е и най-старото документирано земетресение по българските земи - в I в. пр. Хр. През 364 година земетресение в същата зона пък предизвиква вълни цунами с височина от близо 6 метра, описват древните хроники.

Трус, подобен на вчерашния, е разлюлял района на 30 юни 1956 г. Магнитудът му е бил 5,5 по скалата на Рихтер.

Най-силно са почувствали труса в Шабла, Каварна и Балчик. Паднали комини, тавани и мазилки на къщи и обществени сгради, пропукали се стени.

На 5 август 2009 година земетресение с магнитуд от 4,9 по Рихтер бе почувстван в същия район. Тогава бяха нанесени незначителни материални щети по някои сгради в Шабла.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.