1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Животински свят - мечка

Животински свят - мечка

Мечката има нужда от покоя на дивите гори

България е на едно от първите места в Европа по разнообразие на животински видове. Горите са обитавани от много бозайници, като мечки, благородни елени, елени лопатари, сърни, диви свине, зайци, язовци, белки и много други. 

Знаете ли че, кафявата мечка е най-едрият хищник в България. Мечката е застрашен вид, включен в Червената книга на България. На дължина достига 1,2 до 2 м. Теглото и е 150-250 кг., като някои мъжки могат да достигат тегло до 350 кг. На пръв поглед тя е тромаво животно, но всъщност в определени случаи успява да достигне скорост от 40-50 км/ч.

Мечката има нужда от покоя на дивите гори. В миналото кафявата мечка е обитавала всички планини в България. Днес в България живеят около 800 мечки основно в Средна Стара планина, Рила, Пирин и Родопите.  

Мечката намира своята храна благодарение на цветното си зрение, силния слух и развитото обоняние. Мечката е всеядно животно. Храната на мечката са корени, жълъди и млади треви, гъби, мравки и насекоми, обича горски ягоди, малини и боровинки, диви ябълки и круши. Хапва мед и лови риба. През лятото кафявите мечки прекарват значително време в хранене. Тя прекарва в зимен сън от 3 до 4 месеца в годината, но никога не заспива дълбоко. Затова не трябва да се влиза в меча бърлога през зимата. 

Мечките не създават постоянни семейства, но връзката на майката с малките е много силна. Мечетата се раждат голи, беззъби, слепи и много малки в бърлогата. Малките са, колкото малки котета и са с тегло половин килограм. Бебетата сучат от млякото на майката до пролетта или дори началото на лятото, в зависимост от климатичните условия. По това време малките тежат от 7 до 9 kg и са се развили достатъчно за да я последват на дълги разстояния и да започнат да търсят твърда храна. Мечките са всеотдайни майки и се грижи за своите малки  най-малко 2 години.

Властелинът на планината ще познаете по следите. Стъпалата на краката й са голи и стъпва на цяло стъпало – задните лапи приличат на човешките, но имат ясно изразени следи от нокти. 

Счита се, че мечките са едни от най-интелигентните бозайници. 

Живеят до 30 години.


 

Материалът е част от поредицата интересни факти за гората и природата, за популярни и не толкова популярни растения и животни, обитаващи нашите гори. 

Изпълнителна агенция по горите стартира информационно-образователна инициатива „Учим и знаем за българската гора“, ориентирана към ученици от трети до шести клас.   

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.