1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Жизнените показатели на Земята са продължили да се влошават през последните 20 години

Жизнените показатели на Земята са продължили да се влошават през последните 20 години

Докладът на Програмата на ООН за опазване на околната среда е подготвян три години

Жизнените показатели на Земята са продължили да се влошават през последните 20 години, като се започне от намаляването на тропическите гори, мине се през замърсяването на въздуха и водата и се стигне до хаотичното време и покачващите се емисии на парникови газове.

Ройтерс и АФП цитират доклад на Програмата на ООН за опазване на околната среда, озаглавен "Глобални перспективи за околната среда" и подготвян три години.

От 90 основни цели за околната среда е постигнат значим напредък само в четири, констатират авторите на доклада. Те все пак мислят, че има надежда и е възможно икономическият растеж да бъде екологичен въпреки предизвикателствата на увеличаващото се население, урбанизацията и огромното потребление на храни и ресурси.

Докладът посочва напредък, например спряното производство и употребата на химикали, които разрушават озоновия слой, премахването на оловото от горивата, подобряването на достъпа до вода и изследванията, които помагат да бъде намалено замърсяването на моретата.

Установен е напредък и в още 40 цели, например разширяване на защитените области и национални паркове. Никакъв или малък прогрес има за 24 цели, сред които са промените в климата, ограничаването на риболова, обезлесяването и сушите. При осем от поставените цели има влошаване, като състоянието на кораловите рифове.

Докладът описва състоянието на планетата така:

- Емисиите на парниковите газове ще се удвоят през следващите 50 години, което ще доведе до увеличаване на глобалните температурис 3 градуса по Целзий до края на века.

- Около 20 процента от гръбначните са застрашени.

- Рибните запаси намаляват с безпрецедентен темп.

- Очаква се над 600 милиона души да нямат достъп до качествена питейна вода до 2015 г.

- Броят на крайбрежните мъртви зони се е увеличил драматично.

Обезлесяването все пак е намаляло от 16 млн хектара през 90-те години на миналия век на около 13 милиона хектара от 2000 до 2010 г. Препоръките на авторите на доклада са за ясни дългосрочни цели и по-строг контрол.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.