1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. За първи път в България ще бъде отбелязан Европейският ден на биологичното земеделие

За първи път в България ще бъде отбелязан Европейският ден на биологичното земеделие

На 23 септември 2021 са планирани две събития, на които е поканен министърът на земеделието проф. Христо Бозуков

 

По инициатива на Европейската федерация на движенията за биологично земеделие IFOAM Organics Europe Европейската комисия обяви 23 септември за Европейски ден на биологичното земеделие. Предвижда се утре Европейският парламент, Съветът на Европейския съюз и Европейската комисия да подпишат обща  декларация, като този ден бъде отбелязван всяка година.

Българските членове на IFOAM Organics Europe – Българска Асоциация Биопродукти и Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА организират две събития, с които да отбележим тази инициатива:

  • Ден на отворените врати на био ферма Софина
    и
  • Един ден с БИО меню в детска градина „Елхица“, ж.к. Младост 3, София.

 

На събитията е поканен поканен министърът на земеделието проф. Христо Бозуков.

Не за първи път в България се прави такъв ден: в периода  2001 и 2007 бяха организирани национални празници на биоземеделието.

Двете организации Българска Асоциация Биопродукти и Фондация БИОСЕЛЕНА настояват в Плана за възстановяване и устойчивост да се заделят пари за финансиране на детски градини и училища, които да купуват био продукти за хранене на децата. Това е и една от препоръките на ЕК: държавите-членки да предвидят в националните си планове мерки за повече био продукти в обществените кухни.

За съжаление, в  българския план това не се случи. Докато през последните години в много страни – Италия, Австрия, Франция и др. – се появиха много инициативи, проекти и дори закони, които стимулират увеличаването на храните от местно и биологично земеделие за обществени институции: училища, детски градини, болници, столове на държавни институции. Във  Франция например, има училища и детски градини, в които вече 100% от предлаганите храни са приготвени изцяло с продукти от биологично земеделие. В началото са използвани много вносни продукти, но постепенно се стига до повече местни и регионални продукти.

Българска Асоциация Биопродукти и Фондация БИОСЕЛЕНА се надяват тази ситуация да се подобри.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.