1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Заместник-министър Бурджев: Основна цел на Министерството на земеделието е да създаде среда за устойчиво развитие на стопанствата

Заместник-министър Бурджев: Основна цел на Министерството на земеделието е да създаде среда за устойчиво развитие на стопанствата

Един от основните приоритети на Министерството на земеделието е работата в подкрепа на българските производители

 

Основна цел на Министерството на земеделието е да подпомага дейността на стопанствата и да създаде среда за устойчивото им развитие. Това заяви заместник-министърът на земеделието Стефан Бурджев, който откри 30-та Международна селскостопанска изложба “АГРА”, 29-та Международна изложба за лозарство и винарство “ВИНАРИЯ” и 27-та Международната изложба за храни, напитки, опаковки, машини и технологии “ФУДТЕХ”.

Заместник-министърът посочи, че изложението, което отново се провежда под егидата на Министерство на земеделието, се е утвърдило като най-голямото икономическо събитие за агробизнес в Югоизточна Европа. То продължава да предизвиква интерес с иновациите на световно ниво, които водещи производители и не само от България, но и от света представят.

„Убеден съм, че целите, които с ръководството на Министерство на земеделието си поставихме, да променим модела на работа, като в центъра поставим земеделския производител и по-конкретно малките и средни земеделци, ще намерят подкрепа и на този форум“, каза той.

Стефан Бурджев посочи, че един от основните приоритети на Министерството на земеделието е работата в подкрепа на българските производители, така че те да произвеждат не само суровини, но и да имат възможност да преработват и да създават продукти с висока добавена стойност. Само така българските граждани ще имат достъп до качествени български храни на достъпни цени, подчерта заместник-министърът.

„Министерството на земеделието цели да подпомогне дейността бранша, да е в полза на земеделците и да създава най-добрата среда за тяхното устойчиво развитие“, посочи заместник-министър Бурджев.

Той припомни, че Министерството на земеделието защити допълнителен ресурс от 150 млн. лв. в бюджета за 2022 г., като общият бюджет за земеделие възлиза на 450 млн. лв. Средствата ще бъдат разпределени в помощ на селскостопанските производители. От тях 111,5 млн. лв. ще бъдат отпуснати по така наречените COVID помощи, а над 36 млн. лв. – по de minimis, заяви Стефан Бурджев.

„Работихме на бързи обороти, за да можем да завършим Стратегическия план на България по Общата селскостопанска политика, по който в българското земеделие трябва да бъдат инвестирани над 8 млрд. евро. С него българското правителство за първи път от 30 години насам показа, че земеделието е приоритет, като заложи 60% съфинансиране за развитие на селските райони“, каза още заместник-министърът.

Той допълни, че всичко това е резултат от ежедневни разговори с браншовите организации, така че техните искания и решаването на проблемите им да бъдат максимално удовлетворени.

„Във всички свои инициативи и действия екипът на Министерство на земеделието целяхме равномерно и справедливо разпределяне на средствата между земеделските производители – малки, средни и големи, както и между отделните отрасли. Само заедно и в непрестанен диалог можем да постигнем конкурентоспособно, устойчиво земеделие, което да осигурява продоволствена обезпеченост на българския народ“, допълни Бурджев.

Той поздрави домакините и гостите на изложението, като пожела на организаторите да продължат тази полезна традиция за обмяна на опит, идеи и нови визии за развитието на сектора. „Само вървейки в крак с развитието на новите технологии в земеделието и отговаряйки на нуждите на производителите и потребителите можем да постигнем модерно земеделие на международно ниво“, допълни заместник-министърът.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.