1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. АГРАРЕН СЪВЕТ: Мненията на министрите

АГРАРЕН СЪВЕТ: Мненията на министрите

След като получи одобрението на министрите, компромисът отива в специалните комисии

 

След като триалогът постигна компромис за бъдещето на Общата селскостопанска политика, решението получи одобрението и на аграрните министри от Европейския съюз. На ход сега е Европарламентът, който трябва да гласува договорките.
 
По думите на португалският министър на земеделието Мария до Сеу Антунеш компромисът отваря вратите за най-голямата реформа в сектора на селското стопанство от 30 години насам.
"С тези решения ще можем да постигнем целите за климата и околната среда", изтъкна тя след срещата на Аграрния съвет в Люксембург.
"За първи път имаме и социално измерение на ОСП, въвеждайки контролите за условията на труд във фермите", допълни тя.
Доволен е и агрокомисар Януш Войчеховски, според който успехът при преговорите ще бъде от полза за всички държави.
След като получи одобрението на министрите, компромисът отива в специалните комисии, които трябва да съставят окончателните текстове. След това ще има гласуване в Европейския парламент, където за приемането е достатъчно обикновено мнозинство. Дебатите и гласуването ще бъдат през септември или октомври.
 
Друга тема при срещата на министрите беше внесеното от Германия предложение за забрана на транспорта на животни към трети страни.
"Виждаме, че при тези транспорти спазването на правилата за хуманно отношение към животните не винаги е възможно. Вместо живи животни е по-добре да се пренасят месо и генетичен материал", изтъкна Юлия Кльокнер. 
 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.