1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Берлин, Париж и Мадрид с обща позиция за реформите на ОСП

Берлин, Париж и Мадрид с обща позиция за реформите на ОСП

Екосхемите да бъдат задължителни за държавите членки, но доброволни за фермерите

 

За по-зелена насоченост на Общата селскостопанска политика настояват в обща декларация земеделските министри на Германия, Франция и Испания. В бъдеще аграрният сектор трябва да допринася повече за борбата срещу климатичните промени, се казва в документа, публикуван в Брюксел.

Според Юлия Кльокнер, Дидие Гийом и Луис Планас моделът за осъществяване на амбициозните намерения трябва да бъде опростен. В тази връзка те предлагат значително намаляване на индикаторите, с които да се измерва напредъкът, както и да има по-малко проверки. В момента в проекта на Европейската комисия е заложено такива контроли да има веднъж годишно. Освен това аграрните министри смятат за необходимо националните правителства да получат правото за по-голяма гъвкавост при евентуални несъответствия, а секторните програми, които не са част от националните стратегически планове, да бъдат запазени.

Така наречените екосхеми трябва да са задължителни за държавите членки, но доброволни за фермерите, като правителствата да са обвързани със спазването на минимален бюджет, се казва още в декларацията.

Що се отнася до финансирането на Общата селскостопанска политика, то трябва да отговаря на новите предизвикателства – екология, опазване на климата и социална отговорност. Субсидиите освен това не бива да водят до изкривявания на пазара и трябва да гарантират еднакви производствени условия за всички стопани в Съюза. Това означава, че в договорите за свободна търговия трябва да има клаузи за устойчиво производство, които да дават на европейските фермери равнопоставеност на световните пазари.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.