1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Дискусията за новата ОСП - отново на дневен ред

Дискусията за новата ОСП - отново на дневен ред

Евродепутати, браншовици и производители обсъдиха предизвикателствата в земеделието

 

Работна среща „ОСП 2021-2027: Очаквания. Предизвикателства. Перспективи“ събра в София браншовици, земеделски производители и представители на институциите. Събитието се организира по инициатива на българския евродепутат Атидже Алиева-Вели съвместно с Асоциацията на земеделските производители в България и Националния земеделски форум.

„Европа се променя. Неминуемо България, като част от Европа, също трябва да се промени. Преди дни председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви дългоочакваната „зелена сделка“, която засяга в голяма степен и сектор Земеделие. Време е да помислим за по-интегриран подход, както за ОСП, така и за „зелената сделка“, така и за стратегиите, които са залегнали в тази сделка“, коментира българският евродепутат.

Участие в дискусията, посветена на Общата селскостопанска политика, взе и земеделският министър Десислава Танева. Тя припомни какви са позициите, които защитава страната ни за бъдещия програмен период.

„Ние поддържаме на ниво министър-председател запазването на бюджета за ОСП, по-силна външна конвергенция. На ниво Европейски земеделски съвет - обвързана подкрепа, увеличена поне с 3%, ако не се допусне запазването на националната преходна помощ, както е сега в проекта на регламента.“

Танева коментира, че на национално ниво е необходимо да бъдем креативни и задълбочени по отношение на мерките от зелената архитектура и че се полагат усилия, за да бъдат намерени най-добрите решения, които да се имплементират в обхвата на националния стратегически план.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.