ЕК предлага на пчеларите 180 млн. евро за три години

ЕС е вторият най-голям производител на мед в света

 

Европейската комисия предлага пчеларите да получат 180 милиона евро за три години. Бюджетът за всяка страна членка ще зависи от броя на кошерите. Броят на пчелите и пчеларите в Общността се увеличава през годините, което води до ръст на производството. Това е един от основните изводи в доклада за изпълнение на програмите в областта на пчеларството, публикуван от Европейската комисия.

Комисарят по земеделие Януш Войчеховски подкрепи увеличаването на финансирането за следващата тригодишна програма за пчеларство от 120 млн. евро до 180 млн. евро. Докладът прави общ преглед на сектора и на прилагането на мерките за подпомагане, реализирани чрез европрограмите. Пчеларството се практикува във всички държави, а ЕС е вторият най-голям производител на мед в света. През 2018 година със 17 милиона и половина кошера, за които се грижат 650 000 пчелари, Общността произвежда 280 000 тона мед годишно. ЕС съфинансира програмите за пчеларство, които са разработени на национално равнище и се изпълняват за срок от три години. В периода 2017–2019 г. ЕС отпусна 36 млн. евро, които се удвояват с национални средства.

Към момента е решено годишният принос на ЕС към пчеларите да се увеличи от 36 млн. евро на 40 млн. евро за периода 2020–2022 г. По отношение на Общата селскостопанска политика след 2020 г. Комисията предложи програмите за пчеларство да бъдат включени в стратегическите планове, които всяка страна членка разработва в момента.

„Това ще увеличи видимостта на сектор пчеларство, като същевременно ще осигури приноса му към общите цели на ОСП, включително в областта на климата“, се посочва в доклада. Друго предложение е програмите за пчеларство да станат задължителни за всички страни от ЕС, за да се гарантира непрекъснато усвояване на средства и подкрепа за сектора.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.