1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Европейското земеделие се развива на кооперативен принцип

Европейското земеделие се развива на кооперативен принцип

У нас: Земеделските кооперации искат промяна в закона

 

Близо 90 процента от европейското земеделие се развива на кооперативен принцип. А кооперациите у нас имат важна социална роля и спомагат за запазването на българските села. Дискусия по проблемите пред фермерите се проведе в рамките на годишния семинар на Националния съюз на земеделските кооперации в България край Варна.

Законодателството за кооперациите значително изостава от това за поземлените отношения. Според Националния съюз на земеделските кооперации в България заедно с проекта за Закона за земеделските земи трябва да се внесе и проект на закона за кооперативите. Липсата на ясно законодателство по въпроса води до ликвидация на кооперации, като у нас вече са закрити над 2 000 кооперации.
Бъдещето на земеделските кооперации зависи от изготвянето и спазването на национална стратегия за развитие на земеделието в условията на Общата селскостопанска политика. Необходима е и нова категоризация на земеделските площи. Новите нормативи могат да променят условията за постоянно ползване на площите.

„90% и нагоре от земеделието в най-западните държави на ЕС е кооперативно. По-скоро ние в България преоткриваме формите на кооператиране. Отдавна има нужда от един един съвременен закон за кооперирането.Отдавна има нужда от осъзнаването, че коооперацията не е форма на ТКЗС. Тя е много гъвкава, социална, справедлива и съвременна структура, обеснява Явор Гечев“, председател на НСЗКБ.

Екологичните и климатични промени като почвено плодородие и употребата на препарати за растителна защита води до необходимост от ефективно използване на водните ресурси. Развитието на поливните системи е сред приоритетите на земеделските кооперации, изтъкнаха още по време на семинара.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.