1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Напредък в подготовката на стратегическия план

Напредък в подготовката на стратегическия план

Мария Христова, координатор ОСП в МЗХГ разясни подготовката по плана, както и подробности в ОСП

 

През месец юни 2019 г. беше създадено координационно звено в МЗХГ, през август 2019 г. – изготвяне на план за подготовка на стратегическия план. Работа по SWOT анализите от септември 2019 г. до януари 2020 г. След този период – корекции.

Мария Христова каза, че предизвикателствата в новата ОСП са свързани най-вече с това, че не е ясно какъв ще бъде бюджетът. Директни плащания – 100% се запазват. ЕК предлага 5% тавани. Предлага се годишно отчитане или в средата или в края на програмния период.

Снежана Благоева, директор на Дирекция „Директни плащания” МЗХГ даде подробности за директните плащания. Има предложения за по-стриктни изисквания по отношение на таваните: намаляване на плащанията над 60 000 евро и таван над 100 000 евро, при приспадане на разходите за труд – това е в процес на договаряне като част от МВФ. Друг нов елемент е подпомагането на истински фермери – това замества активен фермер. Третият нов елемент са екосхеми под формата на практики, благоприятни за климата и околната среда – задължителни за ДЧ, доброволни за фермерите.

Днес е вторият ден от Осмата Национална среща на земеделските производители в България в к. к. Златни пясъци.

В галерията вижте най-важните акценти от презентациите на експертите от МЗХГ.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.