1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Очертават се първите компромиси при преговорите за реформата на ОСП

Очертават се първите компромиси при преговорите за реформата на ОСП

Надеждите сега са насочени към датата 26 март

 

При преговорите за реформата на Общата селскостопанска политика се очертават първите компромиси. За това намекна народният представител Петер Яр от Германия, който е главен преговарящ от страна на Европарламента.
 
По думите на Яр е постигнато споразумение относно целевата подкрепа за младите фермери. За тях ще бъдат заделени по 3 % от директните плащания за всяка държава. Хора на възраст над 40 години, които тепърва се захващат със селско стопанство, ще получават субсидии по линия на Програмата за развитие на селските региони. И докато по тези точки беше постигнато съгласие между преговарящите от Парламент, Комисия и Съвет на министрите, въпросът за съкращение на директните плащания за големите стопанства остава отворен. Надеждите сега са насочени към датата 26 март, за когато е насрочен т.нар. супер-триалог, на който се очакват нови решения. Ако и там има напредък, реформата на ОСП може да бъде одобрена още през месец май, изтъкна Яр.
 
Той посочи изрично, че на 26 март няма да се дискутира темата за орязване на директните плащания, тъй като това би могло да утежни преговорите. Позициите са ясни: Европейският парламент настоява за задължително намаляване на сумите за големите стопанства, докато държавите членки предпочитат доброволни решения.  
 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.