1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Преходни разпоредби по Общата селскостопанска политика за следващите две години

Преходни разпоредби по Общата селскостопанска политика за следващите две години

Очаква се Аграрният съвет да приеме разпоредбите на последното си годишно заседание

 

Неформално споразумение за преходни разпоредби за Общата селскостопанска политика постигнаха Европейският съвет и Европарламентът. Тези разпоредби ще важат през следващите две години.
 
Споразумението позволява да продължи изплащането на директните плащания и на сумите по Програмата за селските райони. Тъй като реформата на ОСП в момента е в задънена улица, сегашните правила ще важат поне до края на 2022 година.
 
Текстът на споразумението беше договорен неформално и се нуждае от одобрението на специалната комисия за селско стопанство към Европейския съвет. След това ще бъде представен за окончателно гласуване в Съвета и парламента. Очаква се Аграрният съвет да приеме разпоредбите на последното си годишно заседание, което е насрочено за 15 и 16 декември.
 
В текста е описано и как ще бъдат разпределени допълнителните 8 милиарда и 70 милиона евро, които аграрният сектор ще получи по линия на европейския конюнктурен пакет. 30% от сумата ще бъдат предоставени през 2021 година, останалата част – година по-късно. Малко над една трета от парите са предвидени за мерки, отнасящи се до климатичните промени, опазването на околната среда и хуманното отношение към животните, докато 55 на сто отиват за прецизно земеделие, дигитализация в селските региони и местни пазари. Договорено е също така помощите във връзка с коронакризата да бъдат удължени с половин година. 
 
 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.