1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Публични изслушвания в Комисията по земеделие и развитие на селските райони

Публични изслушвания в Комисията по земеделие и развитие на селските райони

Разговорите обхванаха темата за устойчивото земеделие

 

Евродепутати настойчиво питат за възможното въздействие на агроекологичните практики и целите, заложени в Зелената сделка. Последиците са все още неизмерими според тях. Това стана ясно по време на последните публични изслушвания на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европарламента. Фермери и представители на земеделския сектор от страните членки в Евросъюза обсъдиха бъдещите агроекологични похвати, които ще бъдат стимулирани през следващите години по линия на ОСП.

Керстин Росенов, ГД „Земеделие и развитие на селските райони“:

"Трябва да отговорим на предизвикателствата за устойчивост, които се засилват от Зеления пакт и новите пазарни възможности, които се разкриват. Мярката за успеха, според нас, е в капацитета да се обърне внимание на истинската потребност на земеделските и горски стопани, за да може да се използва новаторство навсякъде, независимо дали си във фермата, на лозята или в гората. Технологиите и познанията не се изпозлват достатъчно от практикуващите в сектора. Има научни лаборатории и университети, които работят по този въпрос и е много важно да влозим повече усилие, за да може това познание да бъде използваемо. 20 години разделят началото на едно научно изследване от прилагането му в земеделието, защото е нужно мобилизиране на всички заинтересовани страни. Комисията лансира нов начин за предоставяне на новаторски решения. Финансовият ресурср се насочва от две основни политически области - ОСП и научно-развойната политика. Трябва да има мост между тези два аспекта, за да може да се обхване всичко на европейско ниво. Редица новаторски проекти се родиха през годините. Има известен скептицизъм у държавите членки, за да повярват в този нов подход. 2000 от тези оперативни групи, подкрепяни по места, започнаха и бройката расте. Има повече от 2000 активни проекта по програма Хоризонт - повече от 6000 земеделски производители и учени участват. Що се отнася до ОСП след 2020 г. има пресечени цели за които знаем и ще продължим да насърчаваме Европейското партньорство за иновации. Държавите членки имат възможност да използват напълно ЕПИ, то ще се разширява, защото 2000 групи не са достатъчни, трябва да бъдат много повече."

Херберт Дорфман, Групата на Европейската народна партия

Херберт Дорфман, Групата на Европейската народна партия:

"Аз съм убеден, че трябва да намалим изпозлването на средства за растителна защита, торове, антибиотици и това можем да го направим само, когато използваме всички възможности, които предлагат днес новациите. Мисля си, че не трябва да се концентриране върху една единствена технология, а просто да приемем, че междувременно има редица иновации, които ни дават възможност за нови техники на отглеждане. Могат да бъдат селектирани устойчиви растения и това също, според мен е добър метод. Как да помогне законодателя за използването на такива технологии?"

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.