1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Дебатите по Зелената сделка не бива да спират реформата на ОСП

Дебатите по Зелената сделка не бива да спират реформата на ОСП

В новата аграрна политика вече са заложени мерки за опазването на климата

 

Реформата на Общата селскостопанска политика и инициативата за опазването на климата, наречена "Зелена сделка", бяха в дневния ред на дискусиите в Аграрната комисия на Европейския парламент. Според мнозинството депутати двете теми са тясно свързани и трябва да се разглеждат едновременно.

От либералите настояват промените в ОСП да се решават с приоритет, без да се чакат новите изисквания, налагани от зелената сделка. В противен случай има опасност от забавяне на плащания, а това ще доведе до несигурност за фермерите, смятат те. Зелените бяха против това становище, посочвайки, че предложенията за реформи в Общата селскостопанска политика не са достатъчно строги по отношение на климата и околната среда. Те настояват директните плащания да бъдат пренасочени към малките семейни ферми, а за големите да има горна граница.

Представителите на Чехия се изказаха срещу това искане с твърдението, че големите стопанства имат значителен принос за производството на храни и не бива да бъдат ощетявани.

Като компромисен вариант от хърватска страна припомниха, че Европа се нуждае както от големи, така и от семейни ферми. Малките стопанства били важни за опазването на селските региони, но тъй като в много държави членки съществуват и големи ферми, Хърватия е против задължителна горна граница при директните плащания.

Що се отнася до сроковете за реформа на ОСП, хърватското европредседателство ще изчака решението за следващата многогодишна финансова рамка, преди да започне работа по обща позиция за аграрната политика. Според тях дебатите по зелената сделка не бива да спират реформата, тъй като в нея вече били заложени мерки за опазването на климата.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.