1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Стартира мярката за изграждане на широколентов интернет в селските райони по ПРСР (2014-2020 г.)

Стартира мярката за изграждане на широколентов интернет в селските райони по ПРСР (2014-2020 г.)

По процедурата е предвидено изцяло електронно подаване и оценка на проектните предложения

 

Стартира мярката за изграждане на широколентов интернет в малките населени места по Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.). Целта е в страната да се постигане 100% покритие за достъп от следващо поколение до бърз интернет. Чрез прилагането на подмярка 7.3 ще се насърчи социалното приобщаване и ще се подобри достъпът до информационни и комуникационни технологии за по-добро икономическо развитие. Общият размер на средствата, които могат да бъдат предоставени по процедурата за всички одобрени инвестиции, възлиза на над 82 млн. лв.

Разгръщането на свръхвисокоскоростна широколентова инфраструктура ще допринесе за постигането на целите, свързани с преодоляването на цифровото разделение между селските и градските райони. Прилагането й ще подобри работната среда, като създаде условия за местно развитие.

int

По мярката ще се реализират дейности по изграждане на нови, оптични, кабелни линии за разширение на вече изградена публична широколентова мрежа за пренос на данни и услуги за достъп до интернет. Помощ ще се предоставя само за покриване на достъп от следващо поколение на така наречените „бели зони“, където понастоящем няма изградена мрежа. Тези „бели зони“ представляват 59 общински територии с техните населени места, в които ще бъдат и допустимите по подмярката инвестиции.

В Програмата, като единствен бенефициент по подмярка 7.3, е определена Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) към Министерския съвет. Агенцията има функции по издаване, налагане и контрол на политики, правила и добри практики в областта на електронното управление.

По процедурата е предвидено изцяло електронно подаване и оценка на проектните предложения, което ще се извършва чрез Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН 2020) с използването на Квалифициран електронен подпис (КЕП).

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 1 юни 2021 г.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.