1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Стимулира се опазването на пчелните семейства чрез прилагане на две агроекологични дейности по ПРСР в новата ОСП

Стимулира се опазването на пчелните семейства чрез прилагане на две агроекологични дейности по ПРСР в новата ОСП

За първи път сектор „Пчеларство“ ще бъде подпомаган от мярка „Агроекология и климат“

 

За първи път сектор „Пчеларство“ ще бъде подпомаган от мярка „Агроекология и климат“ от Програмата за развитие на селските райони в новата Общо селскостопанска политика (ОСП 2021-2027г.). Двете направления от мярката ще стимулират дейности за временно разполагане на пчелни семейства в зони Натура 2000 и опазване на пчелни семейства. Това стана ясно по време на видеоконферентно заседание на Тематичната работна група (ТРГ) за разработване на Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2021 - 2027 г.

Подпомагане по направлението „Ангажименти за временно разполагане на пчелни семейства в зони Натура 2000“ ще получат пчеларите, практикуващи подвижно пчеларство. Проектът на мярката предвижда сезонното преместване на пчелни семейства за минимален престой на пчелните семейства от 3 седмици. На едно местоположение ще може да се разполагат до 50 пчелни семейства.

Направлението „Опазване на пчелни семейства“ ще се стимулира чрез две поддейности. Това са засилване на екологичния потенциал на опрашване в зони Натура 2000 и планински райони, както и опазване на пчелни семейства в зони извън тях. Общият брой пчелни семейства, които могат да бъдат компенсирани е 500 за пчелар. Ставката за компенсиране на пропуснати ползи и извършени разходи ще покрива 100% за първите 300 броя пчелни семейства и 50% за пчелни семейства от 301 до 500. Кандидатите ще са допустими само по една от двете поддейности.

В обработваемите земи, около трайните насаждения и зеленчуци се предвижда създаване на буферни ивици от цветни видове и медоносни растения. Те ще повлияят благоприятно за процеса опрашване.

Ще се насърчава използването на култури и сортове, съгласно утвърден списък, подходящи за отглеждане при специфични климатични условия за страната.

Нов момент в мярката „Агроекология и климат“ ще бъде подпомагането на интегрирано производство на растения, растителни продукти, както и устойчиво управление на продуктите за растителна защита (ПРЗ). Ще се финансират дейности за прилагане на растителнозащитни мероприятия върху едни и същи площи в период от 5 години. Предвижда се земеделските стопани да водят отчетност, която позволява да се проследят продавача, произхода, вида и количеството на закупените ПРЗ. Минималната обработваема площ е 1 ха.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.