1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Зам.-министър Василева: Нова мярка „Събиране на реколтата на зелено“ е включена в Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор (2019-2023 г.)

Зам.-министър Василева: Нова мярка „Събиране на реколтата на зелено“ е включена в Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор (2019-2023 г.)

По данни на Изпълнителната агенция по лозата и виното, засадените площи с винени лозя са над 61 ха, като всяка година се увеличават

 

 „Нова мярка „Събиране на реколтата на зелено“ предвиждат направени промени в Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор (НППЛВС) за периода 2019-2023 година. Мярката ще се прилага от 2020 година само в случай на кризисна пазарна ситуация, която води до дисбаланс в търсенето и предлагането на суровина в сектора“. Това каза заместник министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева по време на конференция на тема: „Българското вино в XXI век“. Тя уточни, че засегнатите от кризата гроздопроизводители ще могат да отстранят неузрялото грозде от стопанисваните от тях площи.

Заместник-министърът допълни още, че с направените промени в НППЛВС се предвижда финансирането по мярка „Популяризиране в трети държави“ да нарасне до 80% от допустимите разходи. Осигурено е национално съфинансиране по мярката под формата на държавна помощ в размер на до 30% от допустимите разходи. Така държавната помощ допълва финансирането от Европейски фонд за гарантиране на земеделието, който покрива до 50% от допустимите разходи по мярката.

По думите й, за мярка „Инвестиции в предприятия“ е предвидено разширяване на обхвата на допустимите дейности, като са включени строително-монтажни работи в предприятието без да се допуска финансиране на създаването на изцяло нови предприятия. Поради това, максималната стойност на един проект е увеличена от 600 хил. на 800 хил. евро.

По данни на Изпълнителната агенция по лозата и виното, засадените площи с винени лозя са над 61 ха, като всяка година се увеличават. През 2019 г. се отчита ръст на регистрираните винопроизводители, който до момента е 282 в сравнение с 2018 г., когато бяха 268.

 „По предварителни данни тази година преработеното грозде  е 126,2 млн. килограма, а произведеното вино ще е  приблизително 90,8 млн. литра. Климатичните условия през годината способстваха количеството на произведеното грозде тази година да е с около 15 % по-малко, но е с много добро качество и показатели“, съобщи още д-р Лозана Василева.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.