1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Заместник-министър Иванов: В Област Хасково заявените биволи за директно подпомагане нарастват близо два пъти и половина

Заместник-министър Иванов: В Област Хасково заявените биволи за директно подпомагане нарастват близо два пъти и половина

Пред около 200 земеделски производители от Хасковско бяха представени предстоящите приеми по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020

 

В Област Хасково заявеният брой биволи за директно подпомагане нараства близо два пъти и половина. През 2018 г. тук се отглеждат над 8% от биволите в страната. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов на среща със земеделски производители в Хасково. Той подчерта, че за периода 2014 – 2018 г. е налице съществено увеличение на подкрепата за животновъдството в Хасковско. При говедата увеличението е с около 29%, а при общия брой овце-майки и кози-майки - с 9%. По думите му, аграрният отрасъл има важно значение за икономиката на областта. През 2018 г. той формира близо 9% от общата Брутна добавена стойност, създадена от всички отрасли, което е над средното за страната. Доц. Иванов отбеляза, че за периода 2014-2019 г. земеделските производители в област Хасково са получили финансова подкрепа в размер на 832 млн. лв., което е близо 5,5% от общо предоставения публичен ресурс в сектор “Земеделие”.

Заместник-министърът на земеделието изтъкна, че през 2019 г. в областта са отглеждани 10% от зеленчуците и 8%  от трайните насаждения в страната. Към момента площите със зеленчуци в района са се увеличили три пъти и половина в сравнение с 2014 г., а тези с трайни насаждения и технически култури – респективно с 18% и 10%.

“За кампания 2018 в Хасковска област по СЕПП са заявени над 37% от площите с памук в страната. Насажденията с памук в района са се увеличили над шест пъти повече спрямо 2014 г.”, каза Иванов. Той допълни, че за същата година по СЕПП са заявени близо 38% са заявените пъпеши, 20% са тези с тютюн и над 17% с винени лозя и дини.

Пред около 200 земеделски производители от Хасковско бяха представени предстоящите приеми по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Експертите на МЗХГ ги запознаха с хода на преговорния процес на ниво ЕС за Общата селскостопанска политика след 2020 и новите моменти в тазгодишната кампания по директни плащания.

На събитието беше разяснена и промяна в   приема по ПРСР 2014-2020 г. за подмерките 6.3 “Стартова помощ за развитието на малки стопанства”, която е част от целевия прием, насочен към сектор “Животновъдство” и 4.1.2 “Инвестиции в земеделските стопанства по Тематичната програма за развитие на малки стопанства”. При тях отпада изискването за доказване на минимум 33% доход от земеделска дейност към момента на кандидатстване. Целта на изменението е облекчаване на земеделските стопани при кандидатстване.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.