1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Агрокомисар Войчеховски настоява за по-голям аграрен бюджет

Агрокомисар Войчеховски настоява за по-голям аграрен бюджет

270 милиарда на година не са достатъчни за посрещането на бъдещите предизвикателства

 

Бъдещата Обща селскостопанска политика се нуждае от по-стабилно финансиране, за да е в състояние да се справи с евентуални кризи. За това настоява агрокомисар Януш Войчеховски. В момента Европейският съюз разполага с една от най-мащабните програми за подпомагане на селското стопанство в света, която е на стойност 270 милиарда на година. Според комисар Войчеховски тези средства не са достатъчни за посрещането на бъдещите предизвикателства, затова трябва да бъдат увеличени.

Според него през последните години аграрният сектор в Европейския съюз се намира в почти непрекъсната криза, предизвикана най-напред от пандемията, а след това и от руското нападение над Украйна. По думите му при толкова малък бюджет в дългосрочен план няма да е възможно да се гарантира продоволствената сигурност. Войчеховски изтъква, че сегашните средства за ОСП, които се равняват на 0,4 процента от брутния вътрешен продукт на ЕС, изостават значително спрямо други сектори, като например отбраната, за която се заделят повече от 2 процента.

На фона на войната в Украйна увеличаването на производството на храни е сред най-важните приоритети, смята комисарят. Затова и парите за ОСП трябва да останат в полза на фермерите, а не да се харчат за други цели, примерно за подкрепа на производителите на торове. Тази помощ трябва да дойде от други пера на европейския бюджет.

Превод Алеко Дянков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.