1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Атидже Алиева-Вели: И други страни членки са поискали промени на стратегическите си планове

Атидже Алиева-Вели: И други страни членки са поискали промени на стратегическите си планове

У нас промяна може да има, ако имаме работещ парламент

 

Общите цели на Зеления пакт остават стратегически за Европа, но в контекста на сегашните кризи Зелената сделка има нужда от нова оценка. Това заяви евродепутатът Атидже Алиева-Вели и допълни:
 
„Ние като група Обнови Европа в ЕП считаме, че има нужда от нова оценка след Ковид кризата и след избухването на войната в Украйна, за да може всяка една държава да направи адекватен план и да се определят адекватни национални цели. Иначе категорично подкрепяме общите цели на Зеления пакт. 
 
На въпрос как искането за нова оценка на Зелената сделка ще се отрази на прилагането на Стратегическия план, евродепутатът отговори:
„Говорим за настоящите изисквания, които са въведени в Стратегическия план по отношение на зелената архитектура. Много зависи ние с каква бързина ще консултираме исканите промени с бранша и ще изпратим искане за промяна в ЕК, за да се удовлетворят желанията в рамките на настоящата година. Преди няколко седмици имахме изслушване на комисар Войчеховски в Комисията по земеделие точно по темата за Стратегическите планове и измененията. Доста държави вече са подали изменение на стратегическите си планове. Комисарят спомена Полша, която е поискала някои изключения съгласно регламентите. По отношение на процедурата и на искането на промяната категорично България няма да е прецедент.“ 
За да се прилагат успешно новите правила на Общата селскостопанска политика, най-важно е земеделците да бъдат добре информирани. 
 
„Тази политика е за тях и те трябва да бъдат запознати с новите изисквания и с промените, които са значителен брой по отношение на новите екосхеми и регламентите. Виждам, че има липса на информация. Има жажда за информация“, каза още евродепутатът.
Промени и корекция на българския стратегически план са възможни, ако след предсрочните избори на 2 април, имаме работещ парламент и редовно избрано правителство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.