1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Безплатен консултант – близо до малкия фермер

Безплатен консултант – близо до малкия фермер

Мобилните общински офиси на НССЗ ще консултират и информират малките земеделци за ОСП

 

Малките стопанства са ключов компонент на икономиката на ЕС в селските райони. Над три четвърти от стопанствата в ЕС са класифицирани като малки с размери на стопанствата под 10 хектара, а голяма част от тях са с размер под пет хектара. Общата селскостопанска политика отчита, че тези малки стопанства са крайъгълен камък на европейския сектор на хранително-вкусовата промишленост.

У нас малките стопанства са изправени пред големи предизвикателства в новия програмен период. Затова държавата, в това число и администрацията, трябва да застанат зад тях. В услуга на малките фермери работи и Националната служба за съвети в земеделието, която предоставя безплатни консултантски услуги. Освен в областните офиси, стопаните могат да потърсят експертите на службата и в мобилните общински офиси, които са 28 на брой. Във всеки от тях работят по двама служители. Те ще правят изнесени приемни, информационни събития, обучения, ще посещават земеделски стопанства. Консултациите и предоставянето на информация ще са основно за ОСП – по Първи и Втори стълб и тези услуги са безвъзмездни за земеделските стопани. Основно услугите ще са насочени към малки и средни земеделци.

„Голямото предизвикателство пред нашите малки стопанства е, че те все повече започват да изпадат в едно състояние, в което се двоумят дали да останат земеделски производители, или да бъдат в сивия сектор. Държавата трябва да използва целия ресурс, който може да предостави, и той да не е само финансов. Той е нормативен и консултантски. Ние ще направим всичко по силите си, за да им помогнем“, каза Мъгърдич Хулиан, дирeктор на Дирекция „Мобилни общински офиси“, НССЗ.

В новата ОСП, която вече стартира, особен акцент ще бъде подпомагането именно на малките стопанства. За тях стратегическият план предвижда следните интервенции: Преразпределително подпомагане за първите 30 хектара с максимален размер на стопанствата до 600 хектара, както и Опростена схема за подпомагане – годишно плащане на еднократна сума от 1250 евро. Предвиждат се по-високи ставки на обвързаната подкрепа за малките стопани.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.