1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. ЕК одобри стратегическите планове на Естония и Латвия

ЕК одобри стратегическите планове на Естония и Латвия

До 2027 година близо 19 % от земеделската земя в Латвия ще бъде обработвана по биологичен начин

 

Стратегическите планове по Общата селскостопанска политика на Естония и Латвия получиха зелена светлина от Брюксел. За периода до 2027 година реформираната ОСП ще получи финансиране в размер на 270 милиарда евро, а плановете на двете балтийски държави представляват бюджет от 3,8 милиарда евро, включително 1,1 милиарда евро, предназначени за цели в областта на околната среда и екосхеми, и 88 милиона евро за млади земеделски стопани.

 

Естония ще задели около 45 процента от общото финансиране по своя план, за да подпомогне стабилизирането на доходите на земеделските стопани и предприятията в селските райони. Малките и средните стопанства също ще се възползват от по-голямо подпомагане. За приоритетите в областта на екологията естонският план ще използва около 456 милиона евро за подкрепа на целите в областта на околната среда и климата, като се съсредоточи върху улавянето на въглерод, биологичното разнообразие и ценните пасища, както и за повишаване на знанията за устойчивото производство.

Повече от 23 на сто от земеделската земя ще получи помощ за практикуване на биологично земеделие. Очаква се Естония да създаде 1250 нови работни места в селските райони чрез проекти, подкрепяни от ОСП. Ще бъде предоставена специфична помощ и на младите земеделски стопани за справяне с обезлюдяването и застаряването на населението в селските райони.

 

Латвия от своя страна предвижда да похарчи 14 процента от своя бюджет за директни плащания за обвързана помощ в сектори, изпитващи затруднения. От тези средства ще се възползват секторите на млечните продукти, едрия рогат добитък, зърнените култури, маслодайните семена и плодовете и зеленчуците. Латвия също така въведе горна граница на помощта, получавана от стопанства, а малките и средните стопанства ще получат преразпределително плащане. Планът на Латвия определя високи цели за действия в областта на околната среда и климата.

Акцентът ще бъде поставен върху смекчаването на последиците от изменението на климата, намаляването на замърсяването, опазването на биологичното разнообразие и устойчивото горско стопанство. Предвидено е 70 на сто от използваната земеделска площ да се възползва от практики за опазване и подобряване на качеството на почвите, а до 2027 година близо 19 процента от земеделската земя в Латвия ще бъде обработвана по биологичен начин.  

 

Текст: Алеко Дянков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.