1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. ЕК одобри стратегическите планове на Кипър, Италия и Малта

ЕК одобри стратегическите планове на Кипър, Италия и Малта

Те са на обща стойност от над 30 милиарда евро

 

Планът на Кипър, финансиран с 373 милиона, цели да поддържа устойчивостта и конкурентоспособността на селскостопанския сектор. Около 155 милиона евро ще бъдат отпуснати в подкрепа на доходите на фермерите. За да подкрепи производството на сирене халуми, основният кипърски селскостопански износ и регистрирано защитено наименование за произход, планът предвижда по-специална помощ за сектора на овцевъдството и козевъдството. Управлението на водите и опазването на почвата са идентифицирани като основните предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени. Кипър ще инвестира в напояване и ще насърчи фермерите да възприемат по-устойчиви земеделски практики. Земеделската земя, обработвана по биологичен начин, също ще се удвои.

OSP-dekemvri

Италия е един от най-големите земеделски производители и преработватели на храни в ЕС с много разнообразен селскостопански сектор. В своя план, който е на стойност 26,6 милиарда, Рим предвижда да въведе таван за директните плащания, а малките и средни стопанства ще получат преразпределително плащане за постигане на по-справедливо финансово подпомагане. Около 800 хиляди фермери ще получат специално финансиране, за да участват в инструменти за управление на риска, така че да се справят по-добре с нарастващото въздействие на неблагоприятните климатични събития. Като част от екологичните си ангажименти, планът на Италия има за цел да увеличи площта с биологично земеделие до 25 процента от земеделската земя. Планът ще насърчи стратегии за местно развитие, достигащи до 56% от селското население чрез Местни инициативни групи.

Малта, която е най-малката държава в Европейския съюз, ще получи 122 милиона, за да се справи с предизвикателствата, свързани с ограничените аграрни площи. Планът на Валета подкрепя инвестиции в пътната инфраструктура, както и водния сектор.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.