1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Инвестиционна подкрепа на младите фермери

Инвестиционна подкрепа на младите фермери

В новия програмен период – по-добро финансиране

 

До 6 януари е отворен приемът по подмярката 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани.“ Финансирането е 25 хил. евро, които се изплащат на два транша. Националната служба за съвети в земеделието отново консултира безплатно кандидатите. На какви условия трябва да отговарят желаещите да участват? „Кандидатите могат да бъдат физически лица от 18 до 40-годишна възраст. Да са Еднолични търговци и Еднолични дружества с ограничена отговорност, като изискването е собственикът или представляващият ЕООД да бъде до 40 навършени години“, посочи Пламен Банчев, главен експерт в НССЗ – София.

Стандартният производствен обем на стопанството трябва да бъде между 8 и 16 хил. евро, а кандидатът трябва да е регистриран за първи път като земеделски стопанин не повече от 24 месеца към датата на кандидатстване.

Националната служба за съвети в земеделието изготвя абсолютно безплатно целия пакет документи, като подпомага земеделския стопанин да кандидатства с проектното си предложение в ИСУН 2020.

Едно от специфичните условия за кандидатстване е, че ако млад фермер участва с площи, които обработва по споразумение, би следвало да има същия размер собствени, наети или арендовани земеделски земи за срок не по малък от 5 години към датата на кандидатстване.

Изпълнението на бизнес плана е в рамките на 5 години. Размерът на стопанството през всичките години на изпълнение на бизнес плана независимо от обстоятелствата не трябва да пада под 8 хиляди евро СПО. Второто изискване е да увеличи икономическия размер на стопанството с 4 хиляди евро СПО с култури и животни, но растежът да не е по-малък от 4 хиляди СПО за този 5-годишен период. Трябва да закупи един дълготраен материален актив на стойност не по-малко от 700 лева и да премине професионално обучение в сферата на селското стопанство. Това е едно специализирано обучение по опазване компонентите на околната среда и специализирано обучение от 150 часа за получаването на необходимите професионални знания и компетентности.

cap-januari-23

Проектите набират т. нар. бонус точки, като максималният брой точки е 72.

Високо се оценяват проекти на кандидати, които имат средно или висше агроикономическо образование, оперират в чувствителните сектори Плодове и зеленчуци, Животновъдство, които са БИО или въвеждат иновация – те получават по 10 бонус точки. Колкото размерът на земеделското стопанство е по-близо до 16 хиляди СПО, толкова по-голям брой точки получава кандидатът.

Основната промяна, свързана с подмярката 6.1 в новата ОСП, е по отношение на финансирането. „Подкрепата е в размер на 30 хиляди евро за едно земеделско стопанство. Бюджетът на интервенцията е увеличен и е приблизително 160 милиона евро за целия програмен период 2023-2027“, каза Елена Иванова, директор на Дирекция „Развитие на селските райони“, МЗм. Според Стратегическия план, освен Националната служба за съвети в земеделието, безплатни консултантски услуги ще извършват и други организации.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.