1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Новата техника подобрява рентабилността в животновъдството

Новата техника подобрява рентабилността в животновъдството

"Новото си е ново", споделя животновъдът Тодор Ванев

 

Модернизация на животновъдната си ферма е направил фермерът Тодор Ванев. Той управлява стопанство край Раковски с 500 крави млечно направление от породите Холщайн и Джерсей. С помощта на европейско финансиране по подмярка 4.2 е закупил хладилен танк за съхранение на млякото, както и фуражораздаващо ремарке за хранене на животните. В момента е в процес на изпълнение на още един проект за закупуване пак на хладилен танк.

„Чаках да отворят мерките, за да мога да кандидатствам, защото тези инвестиции са непосилни да бъдат направени със собствени средства. А субсидията по програмите е 50 процента. Новото си е ново. Новата техника е надеждна и знаеш, че поне 10-15 години няма да имаш проблеми със съхранението на суровото мляко. ДФЗ работи бързо. Доволен съм специално аз“, споделя фермерът.

todor-vanev

Инвестицията по другата популярна подмярка 4.1 е за закупуване на голям трактор и на тороразхвърлящо ремарке, както и модернизация на доилната зала, подмяна на оборудването, внедряване на чипове за следене на животните и т.н.

„Аз ще мога по-лесно да следя процесите по заплождане на животни, репродукция и т.н. Ще знам всяка крава какво количество мляко е дала, ще се следи здравният статус.“

Чрез новото оборудване ще се следят процесите във фермата, за да се дават задачи на ветеринарите, както и на гледачите, и ще може да се обръща индивидуално внимание на всяко животно.

Подпомагането в животновъдството цели повишаване на конкурентоспособността на стопанствата, създаване на заетост и по-добри условия за отглеждане на животните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.