1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Новости при обвързаната подкрепа за млечни животни

Новости при обвързаната подкрепа за млечни животни

Стопанствата трябва да са в система за контрол и мониторинг на суровото мляко

 

Схемите по обвързана подкрепа ще се прилагат и през новия програмен период. Те обхващат секторите животновъдство, плодове и зеленчуци, протеинови култури. Аделина Стоянова, директор на Дирекция „Директни плащания“ от МЗм, представи правилата за животновъдите от направление „Мляко“. 
 
„Всички стопанства, които отглеждат млечни животни - крави, биволи, овце и кози, от 2023 година трябва да са в система за контрол на млякото. До момента такава система се прилагаше единствено и само по отношение на говедата. От 2023 година в системата за контрол на млякото се включват овцете, козите и биволите. Замяната на животните не е нищо ново. Тя се прилагаше и през 2022 година, при същите условия ще продължи да се прилага и през новия програмен период. Периодът на задържане на животните е 80 дни от последния ден за подаване на заявления за подпомагане. Плащането е на глава животно. Имаме горна възрастова граница по отношение на животните, които влизат в обхвата на подпомагането. За млечните крави, които са в обикновената млечна схема, както и за тази, която обхваща животните, включени в развъдни програми, възрастта е от 22 месеца до 10 години. Животните, които през 2023 година са навършили 10 години, но все още не са навършили 11 години, са допустими за подпомагане и по двете интервенции.“ 
 
Чрез модулиране на размера на подпомагането по някои от схемите за обвързана подкрепа в сектор „Животновъдство“ ще се подобри насочването на подпомагането към по-малките и средни ферми.
„Има промяна в бройките животни, които са обхванати от модулацията - при говедата модулацията вече е на първите 150 говеда, а по отношение на дребните преживни животни модулацията е над 300 броя. Изключение от прилагане на модулацията са интервенциите в планинските подпомагания за животни, където нямаме модулирана ставка.“ 

Ето накратко изискванията за броя на животните: 

 
При Обвързано с производството подпомагане за млечни крави земеделският стопанин трябва да отглежда 10 и повече млечни крави.
При Обвързано с производството подпомагане за млечни крави, включени в развъдни програми земеделските стопани трябва да отглеждат в стопанството си 20 и повече млечни крави от една порода, включени в развъдни програми с предназначение за производство „за мляко“. 
При Обвързано с производството подпомагане за говеда в планински райони земеделският стопанин трябва да отглежда от 5 до 9 женски животни, които са с предназначение за производство на месо и/или мляко. 
При Обвързано с производството подпомагане за биволи земеделският стопанин трябва да отглежда 10 и повече женски биволи.
При Обвързано с производството подпомагане за овце и кози земеделският стопанин трябва да отглежда в стопанството си 50 и повече овце-майки и/или 50 и повече кози-майки. 
При Обвързано с производството подпомагане за овце и кози, включени в развъдни програми, земеделският стопанин трябва да отглежда в стопанството си 50 и повече овце-майки от една порода, включени в развъдни програми, и/или 20 и повече кози-майки от една порода, включени в развъдни програми. 
При Обвързано с производството подпомагане за овце и кози в планински райони земеделският стопанин трябва да отглежда от 10 до 49 женски животни (овце-майки и/или кози-майки) в планински райони.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.