1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Повече добри земеделски практики - повече въглерод в почвата

Повече добри земеделски практики - повече въглерод в почвата

Въглеродните фермери могат да имат по-добри доходи

 

 

Съдържанието на въглерод в почвите у нас средно е под 1 процент, а над 80 процента от почвите са подложени на риск от ерозия. Тези данни обяви в студиото на предаването „Брюксел в превод“ по АГРО ТВ Чавдар Маринов, експерт по въглеродно земеделие. Той посочи, че земеделците имат огромния потенциал и възможност да се борят с промените в климата посредством добри земеделски практики, които могат да повишат въглеродното съдържание в почвите, а то ще подпомогне процеса по създаване и задържане на органична материя, която се превръща в хумус.

„Екологичната условност, която наложи ОСП, не е новост, но сега изискванията са по-завишени, а разходите, за да се изпълнят екомерките, ще бъдат по-големи. На първо място, това са ДЗЕС стандартите и тяхното надграждане. Едно стопанство трябва да изпълнява подобна програма минимум 5 години, следвайки индивидуална стратегия за управление, като ще бъде подложено на мониторинг и контрол. Колкото повече добри практики внедри един земеделец в своето стопанство, толкова повече количество въглерод може да натрупа в почвата. За да се включи в такава програма, един фермер трябва да има минимален приход на декар между 7 и 9 лв.“

 

Като примери за добри земеделски практики Чавдар Маринов посочи намаляване на почвените обработки и премахване на оранта, защото обръщането на горния почвен слой „качва“ въглерода в атмосферата. Плугът може да бъде заменен с продълбочител, който извършва вертикално разместване на горния почвен слой. Добра практика е след жътва сламата да не се изнася от полето, а да бъде разпръсната или заорана.

Стрип-тил технологията също има принос за запазване на въглерода в почвата, както и спазването на сеитбооборот, сеитба на покривни култури, замяна на минералното торене с почвени подобрители и др.

Маринов припомни, че в края на 2022 г. излезе проект на регламент за рамка за доброволно сертифициране на въглеродни кредити от системата на земеползване. По думите му достатъчно компании замърсители от Европа и извън нея желаят да закупят въглеродни кредити. Към момента търгуването с въглеродни емисии се случва на доброволния пазар, например в Нидерландия, Германия, Великобритания и в много страни извън Европа. Един въглероден кредит е равен на един метричен тон въглероден диоксид, а един сертификат е под формата на един въглероден кредит.

Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, заяви, че опазването на почвата е сред приоритетите на ОСП и това е бъдещето. „Въглеродното земеделие е възможност да се възползваш от технологията, която работиш и да получиш допълнително доход за нея.“

Видео по темата:

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.