1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Три био региона в Европа са финалисти в европейски конкурс

Три био региона в Европа са финалисти в европейски конкурс

Единият от тях поставя силен акцент върху обезлюдяването на селските райони и насърчаване на консумацията на биологични храни

 

За първи път в историята на ЕС ще бъдат връчени биологични награди, които са продължение на Плана за действие за развитие на биологичното производство, приет от Комисията на 25 март 2021 година. Инициативата е съвместна - на Европейската комисия, Европейския парламент, Съвета на ЕС, Европейския икономически и социален комитет, Европейския комитет на регионите, фермерската организация COPA-COGECA и биологичната организация IFOAM Organics Europe.

ProektCap1

Представяме ви финалистите в категорията „Най-добър био регион“:

Comunitat Valenciana, Испания

spain-bio-region

Биопроизводството е важен приоритет във Валенсийския план за Агроекологичния преход 2021-2025 г.

Планът е със силен акцент върху обезлюдяването на селските райони в региона и се използва подход с участие, включващ научни изследвания, обучение и насърчаване на консумацията на биологични храни.  

Région Centre-Val de Loire, Франция

franse-bio-region

Регионът има цялостен план за биологично производство и потребление. Целта е да се постигнат 7% биологично производство до 2025 г. и 15% до 2030 г.

Планът включва подкрепа за преминаване към биологично земеделие, за доставки и за внедряване на етикет „Territoire BIO engagé“, френска инициатива за органично етикетиране от местните власти.

8% от всички храни, доставяни от региона, са органични, покачвайки се до 31% за най-напредналите гимназии по отношение на доставките на биологични храни.  

La Région Occitanie/Pyrénées-Méditerranée, Франция.

La Région Occitanie

В момента 19% от цялата земеделска земя в региона е за биологично земеделие, включващо 608 285 хектара и 13 265 ферми. Целта е да се постигнат 30% от цялата земеделска земя за биоземеделие до 2030 г.

Предприема се цялостен подход, включващ приобщаващо регионално управление и цялостната верига на стойност от производството до потреблението В момента 33% от регионалната помощ за селското стопанство отива за био земеделие. 8% от всички храни, доставяни от региона в гимназиите, са органични, а 6% са едновременно органични и местни. Регионът е част от етикета “Territoire BIO engagé”.

Конкурсът ще определи победители в още 6 категории.

Избраната дата за награждаването не е случайна - 23 септември е Европейският ден на биоземеделието, който беше обявен за първи път през 2021 г.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.