1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. 4 положителни проби на соя са констатирани в продукти „Стара планина”

4 положителни проби на соя са констатирани в продукти „Стара планина”

Проверките не са по сигнал, а следствие на рутинния контрол по места

При изследване на проби от продукти „Стара планина” в търговската мрежа е установено наличие на соя. Това обяви на извънредна пресконференция министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Продуктите са карначе на фирма „Сами –М” - Перник, колбас „Майстор Цвeтко” на фирма „Лалов и Вачев” ЕООД – Враца, кебапче на „Унимес” АД – Монтана и кренвирши на „Кен” – Стара Загора, след направен двоен лабораторен анализ, ветеринари са констатирали съдържание на соя.

Три от фирмите са големи и с наложено име на пазара. Всички са членове на Асоциацията на месопреработвателите /АМБ/, като един от тях е и член на Управителния съвет на АМБ, обясни министърът. За налагането на марката „Стара планина” на пазара работихме съвместно с асоциацията. Не съм очаквал точно тези фирми да го направят, обяви министър Найденов. Той каза, че незабавно ще им бъде отнет лиценза за производство по стандарта „Стара планина”, което ще бъде пример за другите фирми в сектора да не смеят да правят подобни нарушения. Министър Найденов допълни, че ще бъде направена и комплексна проверка на дейността на четирите фирми.

Органите на ДВСК в Стара Загора, Враца, Монтана и Перник ще понесат дори по-голяма отговорност, защото са допуснали тези продукти да достигнат до търговската мрежа. Проверките не са по сигнал, а следствие на рутинния контрол по места, посочи министърът. „Недопустимо е тези фирми да злоупотребяват с доверието на потребителя и да печелят на гърба му”, категоричен беше той.

Физическото присъствие и контрола в търговската мрежа работи. Така констатирахме нарушенията, каза генералния директор на НВМС Йордан Войнов. Той подчерта, че изрично не се допуска в продуктите от стандарта „Стара планина” да се влага соя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.