1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Агнешката плешка в супермаркетите поскъпна

Агнешката плешка в супермаркетите поскъпна

Търговията на едро с агнешка плешка е в ценовия диапазон от 11,25 лв./кг в Кюстендил до 13,60 лв./кг в Ловеч и Плевен

През периода 25 март- 01 април търговията на едро с агнешка плешка е в ценовия диапазон от 11,25 лв./кг в Кюстендил до 13,60 лв./кг в Ловеч и Плевен. В седем области се наблюдава понижение на ценовите нива на седмична база от 1,1% (Габрово) до 7,1% (Хасково). Единствено в Кърджали продуктът поскъпва, с 4,2%. Средно за страната, цената на едро на агнешка плешка се понижава с 0,9% спрямо предходната седмица, до 12,76 лв./кг.

В големите търговски вериги предлагането на дребно на агнешка плешка е на цени от 11,99 лв./кг в Благоевград до 14,05 лв./кг в Пловдив. В три от областите продуктът поскъпва на седмична база – със 7,5% във Варна и с по 3,8% - в Пазарджик и Хасково. Само в ГТВ в София се наблюдава седмично поевтиняване, с 3,8%. Така, средната цена на агнешка плешка в ГТВ за страната бележи ръст от 2,7% на седмична база, до 13,14 лв./кг.

В другите търговски обекти цените на дребно на агнешка плешка се запазват в интервала от 10,95 лв./кг (Бургас) до 14,55 лв./кг (Велико Търново, Ловеч и Плевен). В сравнение с предходната седмица, в четири от областите се наблюдава покачване на стойностите с между 1,3% (Пазарджик) и 4,3% (Добрич), докато в други две – Видин и Шумен, продуктът поевтинява съответно с 1,1 и 7,8%. Това не дава отражение на средната стойност за страната, която остава на ниво от 12,89 лв./кг.

През анализирания период средната цена на едро на агнешката плешка за страната е с 0,38 лв./кг по-ниска от тази на дребно в големите супермаркети и с 0,13 лв./кг - от тази в другите търговски обекти.

Средно за страната, цените на продукта в ГТВ са с 0,25 лв./кг по-високи от тези в ДТО.

Към края на м. март 2015 г. средните цени по веригата на предлагане на агнешко месо в страната като цяло бележат покачване спрямо нивата отпреди един месец.

В рамките на едномесечния период, повишението на средните за страната цени на едро на различните разфасовки агнешко месо е в рамките на 1,1 - 4,3%, най-чувствително при агнешката плешка.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.