1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Аржентина постепенно ще намалява износното мито за соя

Аржентина постепенно ще намалява износното мито за соя

Новият начин на обмитяване беше обявен още през миналата есен

Аржентина постепенно ще намалява износното мито за соя. Това става ясно от заповед на земеделското министерство, публикувана в официалния вестник на правителството.

Предвидено е износната такса да намалява с половин процент всеки месец от януари 2018-та до декември 2019 година. Така ставката трябва да падне от сегашните 30 на 18 процента. Продукцията от 10 северни провинции, които не са сред основните региони, в които се отглежда соя, ще се облага с 5 процента по-малко. Целта е да се компенсират по-високите транспортни разходи на месните фермери.

Новият начин на обмитяване беше обявен още през миналата есен. Тогава обаче ставаше дума за намаляване на митото с 5 процента през текущата стопанска година, но заради бюджетни проблеми този план беше изоставен.

Соята е един от малкото протеинови култури, върху които Аржентина налага износно мито. Налозите за пшеница, царевица, слънчоглед и месо бяха премахнати от президента Маурисио Макри, веднага след встъпването му в длъжност през ноември 2015-та, с цел подкрепа на местната икономика чрез засилване на износа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.