1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Без промяна остана цената на бялата кристална захар

Без промяна остана цената на бялата кристална захар

Средната за страната цена на дребно на захарта в големите търговски вериги се задържа на ниво от 1,52 лв./кг

През периодa на наблюдение (3 – 10 декември 2014 г.) средните цени на едро и на дребно на бяла кристална захар за страната се задържат на нивата от предходната седмица.

През изминалата седмица средната цена на едро на захарта за страната остава 1,20 лв./кг. Предлагането на тържищата е в ценовия диапазон от 1,06 лв./кг до 1,42 лв./кг, съответно в Добрич и Варна. В осем области се регистрира седмично поскъпване на захарта от 0,8 до 5,7% (Пловдив). Леко понижение на цените, в рамките на 0,7 – 0,9%, се наблюдава в три области – Ямбол, Сливен и Враца.  

Средната за страната цена на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) се задържа на ниво от 1,52 лв./кг. В тези обекти захарта се предлага на цени от 1,24 лв./кг (Стара Загора) до 1,70 лв./кг (Пазарджик). В осем области се отчита седмично поскъпване на продукта, в границите от 1,4% (Силистра) до 5,6% (Добрич), а в три – поевтиняване от 0,7% (Шумен) до 6,6% (Русе).    

В другите търговски обекти (ДТО) захарта се търгува на цени от 1,30 лв./кг (Стара Загора и Хасково) до 1,90 лв./кг (Смолян). Седмично понижение на цените с 3,3 до 3,7% се наблюдава областите Шумен, Разград, Силистра и Хасково, а поскъпване – единствено в София, със 7,8%. Средно за страната, цената на продукта в по-малките магазини остава 1,51 лв./кг.

За втора поредна седмица средната цена на дребно на продукта в по-малките магазини е малко по-ниска от тази в големите супермаркети (с 0,01 лв./кг). Разлика между цените в тази посока се отчита в петнадесет областни центъра, като най-голяма тя остава в Пловдив – 0,22 лв./кг. В други дванадесет от областите цените на захарта в ГТВ са с между 0,01 лв./кг и 0,27 лв./кг (Смолян) по-ниски от тези в ДТО.

Средно за страната, цените на дребно на захарта в големите търговски вериги са с 0,32 лв./кг по-високи от цените на едро, а тези в по-малките магазини – с 0,31 лв./кг. Най-голям марж се наблюдава за ГТВ в Пловдив – 0,55 лв./кг, а за ДТО в Смолян - 0,70 лв./кг. В ГТВ в област Стара Загора цените на дребно са с 0,03 лв./кг по-ниски от тези на едро.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.