1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Бразилия с все по-голям износ

Бразилия с все по-голям износ

Досегашното върхово постижение е от стопанската 2016/17 година

През последните осем месеца Бразилия, най-големият производител и износител на захар в света, драстично увеличи износа си. Според декемврийския доклад на аграрното ведомство за периода от април до края на ноември са изнесени 23 милиона тона захар, т.е. почти 80 процента повече, отколкото за същите месеци на миналата година.
 
Тазгодишният експорт вече надминава количествата от предишните два сезона, като основният клиент е Китай. Народната република е внесла 17 % от бразилската захар, следвана от Индия със 7 на сто, Бангладеш с 6 и Алжир с близо 6 процента и половина. Експертите в земеделското министерство в бразилската столица прогнозират, че до края на сезона през март износът ще достигне нов рекорд.
 
Досегашното върхово постижение е от стопанската 2016/17 година, когато страната изнесе 28 милиона и 290 хиляди тона. Като основание за оптимистичните очаквания се посочват атрактивните цени на световния пазар. Подкрепа за бразилската захар идва и от слабия курс на местната валута спрямо щатския долар. В момента на борсата в Лондон един тон захар от мартенските фючърси се продава за 420 долара и 80 цента. Това са 31 процента над най-ниската цена за последните 12 години, регистрирана през миналия април. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.