Бразилия спря износа на говеждо за Китай

След два случая на атипична Спонгиформна Енцефалопатия при говеда, Бразилия временно прекрати износа си на говеждо месо за Китай. Заболяването, познато и като „луда крава“, беше открито още приживе при две възрастни млечни крави, предадени в кланици в щатите Мато Гросо и Минаш Жерайс.
 
Бразилските власти веднага са уведомили Световната организация за здравето на животните и са предприели мерки за ограничаване на риска от разпространение на заболяването. Засега страната запазва статута си на свободна от „луда крава“, което означава, че не се очакват сериозни последствия за търговията с живи животни и месо. Въпреки това доставките за Китай бяха спрени, тъй като между двете държави има споразумение за подобни мерки. За такива случаи подписаният преди няколко години между Пекин и Бразилия протокол предвижда износът от южноамериканската страна да бъде замразен за определен период, през който китайски ветеринари проверяват състоянието на кланиците и животновъдните ферми. При последния случай на „луда крава“ в Бразилия през 2019 година експортът на месо и живи животни беше спрян за 13 дни.
 
Към днешна дата Народната република е най-големият чуждестранен клиент за бразилското говеждо месо. Само през август тази година 58 процента от общо 210 хиляди тона, изнесени в чужбина, са били предназначени за Китай. 
 
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.