1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Булгартабак започна избор на консултант за приватизацията

Булгартабак започна избор на консултант за приватизацията

Кандидатите трябва да имат опит в преструктурирането на дружества в областта на тютюневата промишленост

 

Булгартабак холдинг АД стартира процедура за избор на консултант за изпълнение на Стратегията за приватизация, съобщиха от компанията.

Тютюневият холдинг публикува обява в два централни ежедневника и в един седмичник. Обявата ще бъде публикувана и във Financial Times на 23 декември.

Конкурсът се обявява съгласно одобрената от Народното събрание Стратегия за приватизация на Булгартабак холдинг АД.

Кандидатите трябва да имат опит в преструктурирането на дружества в областта на тютюневата промишленост или на големи индустриални групи. Конкурсната документация се продава до 23 януари 2004г. в сградата на Булгартабак холдинг АД. Цената е 1000 евро. Крайният срок за подаване на оферти е 26 януари 2004 г.

Консултантът по приватизацията ще трябва да подготви сделките за продажба на дружествата от структурата на холдинга и да изготви Стратегия за преструктуриране на дъщерните дружества.

В конкурса могат да участват международни инвестиционни банки, които отговарят на световно приети критерии за добра репутация и постижения на инвестиционни банки и консултантски компании, публикувани от Thomson Financial Services www.thomson.com (финансова агенция, чиито данни са наложени като стандарт в индустрията на финансови транзакции).

От кандидатите за консултант по приватизацията се очаква да имат доказан опит в успешни приватизационни сделки за предприятия в областта на тютюневата промишленост и/или сливания и придобивания на дружества в същата област.

Във вторник изпълнителният директор на холдинга Илия Калоферов заяви пред в. "Уолстрийт джърнъл", че продажбата на най-успешните тютюневи фабрики на "Булгартабак" ще приключи до края на 2004 г.
Банкери и независими експерти, цитирани от финансовото издание, коментираха, че всяко от тези предприятия може да се продаде за над 100 млн. евро. По време на последната процедура консорциум, воден от "Дойче банк", предложи цена от 110 млн. евро за 80% от капитала на целия тютюнев холдинг./investor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.