1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Бунтове свалиха цената на хляба

Бунтове свалиха цената на хляба

Жените от Якоруда блокираха общината, кметът преговаря с фурните

 

Женски бунт свали цената на хляба в Якоруда. В началото на седмицата насъщният скочи до 80 ст. за 750 грама самун. Веднага след като търговците вдигнаха цените, 50 жени блокираха сградата на общината. Те поискаха от кмета Исмаил Цикалов да вземе мерки за решаването на проблема със скъпия хляб.

"Парите няма да ни стигат само за насъщния, с мъжа ми взимаме по 57 лева пенсии", оплаква се 67-годишната Айше Шабанова пред местен вестник. "Да ни дадат европейски заплати, като искат да купуваме на европейски цени", обясни Сайде Мръцова. Обсадата продължи и през следващите дни, а пред административната сграда непрекъснато дежуреше пост от около 20 жени.

Настойчивостта им принуди управника да привика на среща представители на частни фирми и на местната кооперация РПК "Мусала". "Обясних им, че местните хора нямат пари за толкова скъп хляб", обясни вчера Цикалов. Хлебарите се съгласили да намалят цените. От вчера насъщният вече се продава с 10 ст. по-евтино, някои производители дори го предлагат срещу 60-65 ст.

Реалната цена на килограм хляб е 98 ст. за белия и 78 ст. за "Добруджа", каза зам.-министърът на земеделието Бойко Боев, цитиран от агенция "Фокус". Според него поскъпването е по-високо в големите градове, където и конкуренцията е по-сериозна. Пазарът се влияе силно от слуховете и песимистичните прогнози. Затова и ще има още държавна намеса и внос, категоричен беше Боев./standartnews.com

 AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.