1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Четири лева кило шаран по Никулден

Четири лева кило шаран по Никулден

Няма търсене, разчитаме на 2-3 дни в годината, жалват се рибовъди

 

Пътят към рибарника край Благоевград е пуст. Никулден наближава, а жив човек няма. Ако не броим собственика на рибното стопанство Никола Николов и семейството му. Само рибата скача лудо в ширналите се водни площи. Не му е до приказки на бай Кольо. "То нас ни обърнаха на шарани, не им е до риба на хората, скъпа им е", казва той. Все в този дух реди стопанинът. Врял и кипял е в рибовъдството. За 21 години e изучил до тънкости занаята. 2003 година обаче е най-тежката за производителя.

"Много е свит пазарът. От година на година става все по-трудно. Не е нормално един цял отрасъл да разчита само на три дни в годината. Хората нямат пари", жалва се Николов. Не проумява как в един 80-хиляден град се купуват едва 50-60 кг риба на ден. Само в едно малко магазинче до кооперативния пазар се предлага целогодишно жива риба. Но то харчи по 30 шарана на месец. "Мислех си, че нищо не може да ме спре, но ето, че дойде тежко време", разказва Николов.

От юни до момента е продал 10 тона шаран. При това половината за състезания по спортен риболов. А в басейните на стопанството е пълно с 20 тона шаран и 30 тона толстолоб. "Чудо трябва да стане, за да го продам. Дано поне 10-ина тона пак пласирам в столицата. Целта ми е да си покрия разходите", моли се производителят.

Съпругата Лидия му приглася. Жената твърди, че рибата им е номер едно по качество в цялата страна. "Спасението за нас е в износа. Имаме контрагенти в Гърция, а ни е забранено да изнасяме", казва домакинята. Според нея отглеждането на сладководна риба в България става при най-добрите условия в Европа. Лидия води деловодството на семейната фирма. 13 дневника има съгласно изискванията на Европейския съюз. Три пъти годишно се правят изследвания на водоемите и на рибата.

Николов все още не е загубил оптимизма си. "Хубаво е да има поне два пъти в годината Никулден, за да съществуваме и занапред. За празника на рибарите има цели 50 тона. За Никулден се предлага основно шаран. Цената му не е мръднала от години и е 3 лева за килограм на едро. Толстолобът е по 1,70. "Шараните ги предлагам със стандартна големина - между 1,5 и 3 килограма. Вадил съм от водоема и по 20-килограмови, но те са непродаваеми", казва рибовъдът. Сега често продава дори на загуба. заявките са от скромни, по-скромни./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.