1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕС и Нова Зеландия пред сключване на договор

ЕС и Нова Зеландия пред сключване на договор

В Брюксел очакват двустранният стокообмен да нарасне с 30%

Европейският съюз и Нова Зеландия се приближиха с още една крачка до подписването на споразумение за свободна търговия, след като Комисията представи документа за подпис от Съвета. 
 
Според председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, споразумението ще има голям принос за справедлив и зелен растеж, комбиниран с безпрецедентни социални и климатични задължения. По този начин то ще стимулира индустриалния план за Зелената сделка и ще помогне за постигането на целта за климатичен неутралитет до 2050 година.
 
Договорът предвижда Нова Зеландия да премахне всички вносни мита за стоки от Европейския съюз. Така тукашните стопани ще имат значително по-лесен достъп до новозеландския пазар. Митата върху свинско месо, вино, шоколад и сладкарски изделия ще отпаднат още от първия ден. Освен това, Нова Зеландия приема целия списък със защитени обозначения на вина и спиртни напитки, който обхваща близо 2 хиляди имена. Защитени в Нова Зеландия ще бъдат и 163 известни храни  – сирена, колбаси, маслини и други.
 
При вноса от Нова Зеландия са предвидени мерки за защита на европейските производители, най-вече за млечните продукти, говеждото и овчето месо, етанола и сладката царевица. Тази търговия няма да бъде либерализирана, а се въвеждат определени контингенти за безмитен внос или за импорт с намалена митническа ставка.
 
В Брюксел очакват двустранният стокообмен да нарасне с 30%, а износът от Европа да се увеличи с 4,5 милиарда евро на година. Европейските инвестиции в Нова Зеландия биха могли да скочат с 80 на сто. Компаниите  ще спестяват ежегодно по 140 милиона евро от мита.
След одобрението от Съвета, Европейският съюз и Нова Зеландия вече ще могат да подпишат споразумението, след което текстът отива за гласуване в Европейския парламент. Ако той го одобри и Нова Зеландия го ратифицира, то може да влезе в сила. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.