1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕС и САЩ се разбраха за аграрните квоти според СТО

ЕС и САЩ се разбраха за аграрните квоти според СТО

Става дума за десетки групи стоки на стойност няколко милиарда евро

Споразумение за разпределението на митническите контингенти в рамките на Световната търговска организация постигнаха Европейският съюз и Съединените щати. Това се наложи след излизането на Великобритания от Общността.
 
След двегодишни преговори Вашингтон и Брюксел се разбраха каква част от търговските обеми с аграрни стоки остават за ЕС-27 и каква квота ще има Великобритания. Става дума за десетки групи стоки на стойност няколко милиарда евро. Включени са говеждо и птиче месо, ориз, млечни продукти, плодове, зеленчуци и вино.
 
"Доволен съм от споразумението, което постигнахме със Съединените щати, нашият най-важен търговски партньор. С този договор, сключен в рамките на Световната търговска организация, се запазват първоначалните количества и се разпределят справедливо между Обединеното кралство и Европейския съюз, което ще допринесе за повече сигурност на пазарите за аграрни продукти", изтъкна агрокомисар Януш Войчеховски.
 
Подобни преговори Брюксел води и с още 21 държави, които имат достъп до митническите контингенти. Пред приключване са разговорите с Аржентина, Австралия, Норвегия, Пакистан, Тайланд и Индонезия. За да влезе в сила споразумението със Съединените щати, то трябва да бъде прието от Европейския съвет и да получи ратификация от Европарламента.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.