1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕС увеличава износа на храни за Китай

ЕС увеличава износа на храни за Китай

Има спад на износа в посока Съединените щати

С 27% се е увеличила стойността на изнесените за Китай европейски аграрни продукти и хранителни стоки в периода януари – октомври 2020 година. Това показват най-новите данни, публикувани от Европейската комисия.
 
Най-сериозен е ръстът при експорта на свинско месо, въпреки африканската чума по свинете в някои европейски държави. Спрямо същия период на 2019 година увеличението на стойността на доставките при този продукт е с два и половина милиарда евро. Износът на свинско към трети страни е скочил с 36 %.
 
Освен Китай, други големи клиенти за европейски аграрни продукти са Алжир и Мароко. За тези държави Съюзът е увеличил износа си с 20, респективно 27 на сто, като за Алжир увеличението се дължи най-вече на доставките от пшеница. Кралство Мароко от своя страна е внесло по-големи количества млечни продукти.
 
За първите 10 месеца на миналата година има спад на износа в посока Съединените щати. След въвеждането на наказателни мита от страна на Вашингтон, американските вносители са закупили 17 на сто по-малко спиртни напитки и 14 % по-малко вина. Намалял е износът и към Сингапур, Хонконг и Япония.
 
При вноса Брюксел регистрира с 20 процента по-малки количества говеждо месо, както и 29 на сто по-малко фуражни зърнени култури. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.