1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕС забрани продажбата на яйца от кокошки, отглеждани в клетки

ЕС забрани продажбата на яйца от кокошки, отглеждани в клетки

Над 80% от българските птицеферми са привели производството си в съответствие с европейската директива

В сила е вече забраната за продажбата на яйца от кокошки, отглеждани в клетки, в магазините на всички страни от Европейския съюз. Това съобщи еврокомисарят по здравеопазването и въпросите на потребителите Джон Дали, цитиран от Ройтерс.

Производителите обаче ще могат да продадат произведените яйца на преработвателни предприятия от хранително-вкусовата промишленост. "Европейската комисията не планира да отлага крайния срок за въвеждане на забраната. Вложените вече инвестиции и усилия, както и доверието на потребителите, не трябва да бъдат подкопавани", каза още през октомври Джон Дали.

Вместо обаче да принуди производителите, които не спазят крайния срок, да унищожават яйцата, Брюксел им разреши да ги пласират на преработвателни предприятия.

Над 80% от българските птицеферми са привели производството си в съответствие с европейската директива, съобщи за „Монитор” председателят на Съюза на птицевъдите в България проф. Борис Стоименов. Според новите разпоредби всяка птица трябва да има поне 750 кв. см жизнено пространство, дъска за острене на нокти и място за кацане. На тези условия може да не отговорят 51 млн. пернати в цялата общност, които се отглеждат в обикновени клетки, според  комисаря по здравеопазването и защитата на потребителите Джон Дали.

Алтернативните технологии за отглеждане на носачки са от 40% до 100% по-скъпи, отколкото конвенционалните, според експертите от съюза на птицевъдите. По последна информация 68% от кокошките в ЕС се отглеждат по този начин. За да се преобразува едно кокоше място, са необходими от 60 до 80 лева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.