1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Фитосанитарни инспектори на БАБХ извършиха над 300 проверки на обекти, търгуващи с цветни и декоративни видове растения

Фитосанитарни инспектори на БАБХ извършиха над 300 проверки на обекти, търгуващи с цветни и декоративни видове растения

На територията на страната бяха установени 30 случая на растения, заразени с Bemisia tabaci

Фитосанитарни инспектори към Българска агенция по безопасност на храните извършиха над 300 проверки на обекти, търгуващи с цветни и декоративни видове растения, подлежащи на фитосанитарен контрол.

Засилен контрол бе извършен на гостоприемни растения на тютюневата белокрилка Bemisia tabaci и за съответствие с изискванията за внос и движение на територията на Европейския съюз.

На територията на страната бяха установени 30 случая на растения, заразени с Bemisia tabaci. Идентификацията на вредителя е потвърдена в Централна лаборатория по карантина на растенията. Предприети са необходимите фитосанитарни мерки, съгласно националното законодателство и са унищожени над 8000 заразени растения от Euphorbia pulcherrima (коледна звезда). Извършено е проследяване за откриване на източника на заразата. В резултат, производствените площи са поставени под карантина и са наложени мерки за пълното унищожаване на заразата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.