1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Френското правителство започва кампания срещу дъмпинговите цени в големите търговски вериги

Френското правителство започва кампания срещу дъмпинговите цени в големите търговски вериги

Проектозаконът ще бъде представен през първата половина на годината

Френското правителство започва кампания срещу дъмпинговите цени в големите търговски вериги. В страната се подготвя закон, според който супермаркетите ще бъдат задължени да продават храните най-малко с 10 процента над доставната цена.

Целта на закона е да се прекрати продажбата на хранителни продукти без печалба или на загуба, което ощетява най-вече фермерите. Затова е предвидено при рекламни акции намалението да е най-много с 34 процента. До 25 на сто се ограничава и количеството стока, която може да се предлага на по-ниска цена.

С тези мерки Париж се надява да намали натиска върху цените по цялата верига. Хипермаркетите ще бъдат задължени да покриват производствените разходи на фермерите и преработвателите.

Проектозаконът ще бъде представен през първата половина на годината, съобщават от френското земеделско министерство. Дали той ще получи подкрепа в парламента, обаче не е ясно, тъй като депутатите са разделени по казуса за държавна намеса в ценообразуването на пазара. Отворен е и въпросът какво ще кажат европейските органи за защита на конкуренцията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.