1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Готови сме да внасяме зърно

Готови сме да внасяме зърно

Пламен Моллов председател на комисията по земеделие в парламента

 

Има опасност цената на хляба да нарасне. Въпреки интервенцията на държавата тя може да се окаже недостатъчна, ако има спекулативно нарастване на цените и пазарни интереси. Явно последната субсидия от 2 милиона лева се оказа недостатъчна.

Правим всичко възможно, за да избегнем повишаването цената на хляба. Да не забравяме, че цените на хляба се сваляха надолу и задържаха и заради миналите протести на зърнопроизводителите. Държавният резерв ще поеме разликите и ще потисне и задържи цената. Ако пак има недостиг, ще се внесе зърно.

Сигурен съм, че недостигът няма да е толкова голям, че да се увеличи цената на хляба двойно. Има и нещо друго. Очаквахме да бъдат засети 8 милиона декара площи с пшеница, а бяха засети само 6.

Това ще окаже влияние и на Държавния резерв. Ако се наложи внос, ще се потърси жито на приемлива цена. Правителството прави необходимото и възможното за това.

Вече има и по-голям интерес към засяването на пролетниците вместо на есенниците заради по-бързата възвръщаемост на средствата. Това ще окаже влияние и на начина на субсидиране от Държавния резерв. Няма основания за притеснения. В момента и в Европейския съюз протича същият процес. Тук няма драма./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.