1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Хлебното зърно беше изнесено за Турция

Хлебното зърно беше изнесено за Турция

Това заяви бившият председател на Комисията за защита на конкуренцията Николай Павлов.

 

Има признаци на нелоялна конкуренция в случая с цената на хляба, поддържана от пловдивската фирма "Симид 1000". Също така има и конфликт между интересите на потребителите и интересите на производителите, тъй като с нелоялната конкуренция на практика интересите на потребителите са задоволени от ниската цена и приличното качество. Това заяви бившият председател на Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ Николай Павлов.

Според него има погрешна политика от страна на Министерството на земеделието по отношение на зърното, тъй като тази година зърното беше малко по количество, но имаше изключително висок процент на хранителност. Зърното обаче изтече по видими и невидими канали за Турция на цена под 90 долара за тон, а сега готвим внос от Аржентина на цена от 130 - 140 долара за тон, заяви Николай Павлов. По думите му, в случая надделяха котерийни интереси.

Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ има ресурс да реагира, но не и в срока, който се очаква, и който Законът изисква, смята той. Във всяка държава и всяка ситуация въпросът за изхранването на населението е основен, затова и това е въпрос на държавната сигурност, подчерта Николай Павлов.

По другата актуална тема на деня – цената на горивата, Николай Павлов коментира, че не може да се спекулира с твърдението, че газта е "социално гориво". Той припомни, че основно се използва дизеловото гориво и, ако се вдигне неговата цена, това ще доведе до повишаване цената и на хляба./focus-news.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.