1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Индексът на ФАО тръгна нагоре

Индексът на ФАО тръгна нагоре

В положителна посока се развиваха цените на захарта

Индексът на цените на аграрните продукти през февруари се покачи с 1,7 процента до 167,5 пункта заради поскъпналите млечни продукти. В сравнение с миналата година по същото време Организацията по прехрана и земеделие на ООН отчита изоставане с 2,3 на сто.

Цените на млякото и млечните продукти са скочили с 5,6 процента до 192,4 пункта. Причината е засиленото търсене на световните пазари, основно заради по-малкото предлагане от страна на Австралия и Нова Зеландия.

Ръст бележи и индексът на растителните масла. Заради по-високите цени на палмовото, соевото и слънчогледовото масло цените са се покачили с 1,8 на сто до 133,5 пункта, като подкрепа е дошла и от стабилните котировки на суровия петрол.

В положителна посока се развиваха цените на захарта. Нейният индекс бележи увеличение спрямо януари с малко над 1 процент до 184 пункта. Според експертите в Рим това се дължи на песимистичните прогнози за реколтата от захарна тръстика в Индия и Бразилия, както и на увеличеното използване на тръстиката за производство на био-етанол в южноамериканската страна.

При месото промяната е под 1 процент, но все пак с положителен знак. Поскъпването на говеждото и свинското е компенсирано от по-ниските цени за агнешкото и пилешкото, с което индексът достига 163,6 пункта.

Зърненият индекс е 169 пункта, което е с по-малко от половин процент над януарския. По-високите котировки на царевицата, предизвикани от затруднение при доставките от Съединените щати, са компенсирани от поевтиняването на пшеницата заради по-слабото търсене на световните пазари.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.