1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Индонезийски НПО не искат договор с Швейцария и ЕФТА

Индонезийски НПО не искат договор с Швейцария и ЕФТА

16-те организации са изпратили отворено писмо до парламента в Джакарта

Против търговски договор с Швейцария и останалите държави от Европейската асоциация за свободна търговия се изказаха редица неправителствени организации в Индонезия. Според тях споразумението ще навреди на местните селскостопански производители и рибари.
 
В отворено писмо до парламента в Джакарта организациите изтъкват, че от евентуален договор за свободна търговия ще се възползват само няколко сектори от индонезийската икономика, което ще бъде за сметка на обикновените граждани и фермерите в страната.
 
Опасенията са, че като резултат от споразумението на вътрешния пазар ще поскъпнат редица продукти, сред които и лекарствата. Фермерите няма да имат възможност да ползват местни посевни материали, а ще бъдат принудени да купуват такива от чужди компании. Това ще доведе до скок на цените, смятат неправителствените организации.
 
Освен това договорът с ЕФТА ще застраши рибарския сектор в Индонезия, където с него се изхранват повече от 2,5 милиона души. Причината за тези опасения е, че Норвегия, която е член на ЕФТА, ще може да изнася безмитно 80 % от своите доставки за азиатската държава.
 
На базата на тези доводи 16-те организации, подписали писмото, смятат, че договорът за свободна търговия няма да бъде изгоден за Индонезия, а страната ще бъде изложена на риск да загуби своите природни ресурси и биологичното си разнообразие.
 
На 7 март швейцарците ще гласуват в референдум дали страната, като част от ЕФТА, да подпише договора с Джакарта. Една от най-оспорваните теми е палмовото масло, което Индонезия изнася. Швейцарски екоактивисти са против споразумението, упреквайки азиатската страна, че изсича своите джунгли, за да освободи площи за палмови плантации.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.