1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Италия конфискува нелегално внесено свинско

Италия конфискува нелегално внесено свинско

Търговецът, осъществил вноса, е предаден на прокуратурата

10 тона свинско месо конфискува финансовата полиция в северноиталианския град Падуа заради подозрения, че е заразено с вируса на Африканската чума. Пратката е била внесена нелегално от Китай.
 
Дълбоко замразеното месо е било скрито между кашони с пресни зеленчуци, открити при рутинна проверка на хладилен камион, пътуващ от Ротердам за Падуа. Според разследващите месото е внесено по море от Китай,  прехвърлено е в нидерландското пристанище на италиански ТИР и е било предназначено за китайски ресторанти, търсещи евтина стока.
 
Заради африканската чума Китай е голям вносител на свинско месо и почти не изнася такова. В Италия действа забрана за внос на свинско от Народната република.
 
Говорител на финансовата полиция в Падуа заяви, че месото няма да се подлага на анализ за наличие на вируса, тъй като доставката и без това е нарушила редица предписания за безопасност на храните. Търговецът, осъществил вноса, е предаден на прокуратурата с обвинения в продажба на опасни стоки, контрабанда и евентуално разпространение на болести по животните, фирмата му временно е затворена.  
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.