1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Как се отрази пандемията на предлагането?

Как се отрази пандемията на предлагането?

Отговор на този въпрос дава проучване на Комисията

Как се отрази пандемията от Ковид-19 на предлагането на мляко, плодове и зеленчуци в училищата в Европейския съюз? Отговор на този въпрос дава проучване на Комисията, публикувано в Брюксел. 
 
Докладът на Комисията показва, че делът на децата, които получават плодове и зеленчуци и млечни продукти, се е увеличил от 40,2 % през 2017/18 година на 54,6 на сто през 2020/21-а.
През март 2020 година прилагането на схемата беше силно повлияно от избухването на пандемията. Изразено в конкретни цифри, намалението при млечните продукти е с около 38 процента, а при плодовете и зеленчуците има спад от 22 на сто.
 
Анализирайки резултатите от изминалите две години и половина, Европейската комисия посочва, че те могат да се подобрят чрез по-голямо включване на учителите и родителите, както и на други специалисти в областта на образованието. Други препоръки включват разработване на специфична система за мониторинг на биологичните продукти, разпространявани като част от схемата, и повишаване на осведомеността на участващите училища за намаляване на хранителните отпадъци по време на разпространението на продуктите.
Догодина Комисията ще предложи преглед на законодателната рамка на схемата „Училищно мляко“ като част от стратегията „От фермата до трапезата“. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.